fredag 18. mai 2012

La Hellas gå konk

Nå har Hellas snart ødelagt mer for finans- og realøkonomien i EU og EØS enn landet kunne gjort om det fra starten ble erklært konkurs og ble kastet ut av Euroen. Synd at ikke Tyskland og Frankrike innså dette fra starten, men vi får nå håpe at det blir sluttt på seigpiningen både av EUs og Hellas' økonomi ved at grekerne igjen stemmer på partier som ikke godtar EUs sparepakke.

Det merkeligste med diskusjonene rundt konsekvensene av å la Hellas seile sin egen sjø og gjeninnføre drakmer er at ingen i EU hadde tenkt på at noe slikt som dette kunne skje. Helt utrolig at det ikke fra før var laget exitregler. For eksempel krever EUs grunnlov at medlemsland må være demokratiske. Hadde de virkelig ikke tenkt på hva de skulle gjøre om det hadde blit statskupp i et medlemsland og landet måtte hives ut?

Jeg tror konsekvensene av at Hellas går ut vil bli mindre enn det det hyles om fordi så mange velstående grekere har plassert pengene sine i utenlandske banker. Skal det brukes hundrevis av milliarder euro på gresk økonomi, hvorfor ikke like godt la de rike klare seg selv og bruke noen av disse pengene på de som faller helt utenfor?

Det jeg først og fremst misliker med at EU har forsøkt å redde Hellas er at de ikke lar kapitalismen virke slik kapitalisme bør. Når en bank spekulerer bort pengene sine og opptrer helt uansvarlig må de ikke reddes!. En stat som opptrer uansvarlig må heller ikke reddes. Konsekvensen av å redde turbokapitalister i bankvesenet og sosialiststyrte stater som Hellas blir at innen kort tid vil noen andre vanstyre bankvesenet eller landet sitt like ille. De vil jo tenke slik at det alltids er noen som redder dem uansett hva de gjør! Det gikk nesten 80 år fra krisen i 1930-årene til en tilsvarende krise i 2008. Jeg frykter vi vil se neste krise om mye kortere tid, dersom ikke politikerne gjør de riktige tingene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar