lørdag 13. juni 2015

Jeg elsker Israel!

(Dette er radioinnslag nr. 4 i spalten Rett til å velge i NRK P2s Salongen, som ble sendt første gang torsdag 28. mai 2015. Du kan lytte til det her)

Kjære frihetselskere!

Dere er ikke alene lenger. Nå har vi fått spalten Rett til å velge i NRK P2s Salongen. Det har vært kontinuerlige krisemøter hos pampene på Youngstorget og NRK-fyrste Thor Gjermund Eriksen er satt på beroligende midler. For sosialistene er det ikke til å holde ut at det har kommet inn en liberalist i NRK.

Noen år tilbake hadde jeg kommet til det punktet i livet at jeg enten måtte tilbringe syv år i Tibet eller jobbe i Kibbutz i Israel.  Du vet hva som skjer med menn, sånn ca. midtveis i livet. Det ble Kibbutz. Jeg så for meg en uendelig rad av appelsintrær, som jeg rolig kunne plukke appelsiner fra mens jeg filosoferte over livets videverdigheter. Jeg så for meg svømmebasseng jeg kunne slappe av i på ettermiddagen. Jeg så for meg fartsfylte helger i Tel Avivs barer.Men det ble kibbutzen Sde Boker i steinete Negevørkenen. I dusjen ble jeg mobbet for ikke å være omskåret. Jeg måtte stå opp klokken fire om morgenen og vaksinere høner seks dager i uka. Det var 400.000 høner der som hadde behov for syv sprøyter hver.

Men det var trolig den beste tiden i mitt liv.

Jeg trodde jeg skulle høre om hvor slemme alle palestinerne er, men jeg oppfattet etter hvert at alle i kibbutzen var sanne kommunister, som likte Benjamin Netanyahu enda dårligere. Genialt, forresten å plassere kommunister og sosialister i kibbutzer hvor de kan holde ekstremlikheten sin for seg selv. Men det som slo meg mest var det vanvittige mangfoldet det blir av at land når du bringer inn mennesker fra 147 nasjoner, som ofte bare har det til felles at moren deres er jødisk. Så mange farger, så mange pene mennesker, så mye idéutklekking – og for en mat!

Jeg har savnet ekte hummus og falaffel i ti år nå.

Det er en ting som er litt merkelig med norske medier og spesielt NRK når det gjelder dekningen av Israel. Man får en følelse av at de ikke driver med annet enn å krige der nede.

Det er ingen andre demokratiske land som gis samme behandling i media. Når britene behandlet nord-irrene temmelig tøft, så var det jo ikke sånn at media sluttet å sende reportasjer om alt fra det britiske kongehuset til jordbrukspolitikk og Spice Girls. Når USA har skutt raketter i Afghanistan og Irak – og det har de jo gjort en stund, så har det jo ikke vært sånn at NRK har sluttet å vise reportasjer om norsk-amerikaneres liv i Minnesota eller vanntørke i California – eller om store amerikanske oppfinnelser som Apple og Google.

Israel derimot skal liksom ikke tilkjennes noen egenverdi som nasjon utover at de kriger. Jeg lurer av og til på hva journalistene tenker når de legger seg om kvelden. Er det:  – ”jeg er ikke antisemitt, men det føles bare så godt å få frem det verste ved Israel. Hver eneste gang jeg har muligheten”?

Jeg for min del er en sann Israelvenn.  Man kan fortelle gode venner at ikke alt de gjør er helt riktig, men man benytter ikke enhver anledning til å si det.

Visste du at Israel er blant de topp tre ypperste nasjonene i verden når det gjelder innovasjon og oppstart av bedrifter? Det har den sveitsiske lederutviklingsskolen IMD funnet ut. Israelerne har en holdning som går ut på at hvis en gründer har gått konk to ganger, så er han gull verdt – for da har han lært så mye at han sikkert lykkes tredje gangen.
Visste du at israelerne er glade i kunnskap, men at de har en mye høyere toleransegrense for selvlærte gründere enn i Norge? Min israelske venn fant en dag ut at han skulle starte et gartnerservicefirma. Han hadde aldri klipt en plen før, for han var oppvokst i en liten leilighet i Tel Aviv. Det første han gjorde var å klippe gresset for lavt, så det ble brunsvidd etter to dager. Kunden ble litt sur, men han tok det som et hint og leste seg opp i faget og klarte å livnære seg etterhvert.

I 2014 var det 63 israelske selskaper på Nasdaqbørsen. Lille Israel ble bare slått av USA og Kina.
Av 230.000 personer som arbeider med high tech er 40 prosent engasjert i forskning og utvikling. Og landet er på femte plass i verden i antall registrerte patenter om man tar hensyn til befolkningsstørrelsen.
Har du vondt der nede? Da er det stor sjanse for at legen vil sende deg til tarmundersøkelse. Takket være israelske forskere kan du nå svelge Pillcam som filmer hele veien gjennom. Jeg har forstått det slik at det er litt mer behagelig enn gamlemetoden.
Har du barn med skjeve tenner? Hørt om aerodents? Tannreguleringen man slipper å ha på om dagen. Pasienten tar på seg en gom som fylles med luft om natta og setter tennene på plass. Det er en israelsk oppfinnelse.
Eller hva med gjennomsiktig solcellepanel som kan brukes som vinduer? Eller cherrytomaten som tåler lang frakt og smaker herlig?

Det er ubegripelig hva menneskene i et så lite land har fått til.

Men så var det dette med krigene da.
Jeg har aldri forstått det. I Polen er det et området som heter Gdansk. Men alle som har lest et flik av historie vet jo at det het Danzig og var tysk. Men det bor ikke en eneste tysker der. De tyskerne som bodde i området ble enten skutt eller måtte rømme i 1945 til det som var igjen av Tyskland, og de fleste var uskyldige sivile. Det hjalp lite at området hadde vært tysk i noen hundre år. Jeg har aldri hørt om tyske ungdommer som kaster stein eller skyter raketter over grensa av den grunn. Snarere tvert i mot ble konfliktene løst i rettssystemet og en del jordeiere fikk etter hvert erstatninger.

Tyskerne godtok at et tap var et tap for 70 år siden. Hva kommer det av at palestinerne aldri kan erkjenne at de tapte for 67 år siden? Jeg tror det er fordi det blant annet sitter folk i Europa, deriblant Norge, og oppmuntrer til evig konflikt.

Var det noe jeg lærte da jeg jobbet som attføringskonsulent så var det at hvis du forsøker å endre et annet menneskes adferd med den samme metoden igjen og igjen og du ikke lykkes, så bør du endre metode.

Det hadde jo vært artig om en ny regjering, utgått fra høyresiden i Norge, hadde begynt å behandle Midtøstens eneste demokrati på en litt annen måte. Hvor mange ganger har ikke norske politikere forsøkt seg med nøyaktig samme reaksjonsmønsteret overfor Israel når de gjør noe de ikke liker?

Jeg har to forslag: Det første er å plante skog. Sosialistene i Norge er opptatt av klimaet, for de mener menneskene har endret det. CO2-mengden må reduseres. Israelerne er blant de to nasjonene i verden som har plantet mest skog, og de er det landet som uten sidestykke har endret karrige ørkenområder til å bli beboelige med trær. Planter du trær stanser ørkenspredningen  og man fanger opp og lagrer C02. At jeg er skeptisk til om det er vi mennesker som har endret klimaet, er en annen historie. Men jeg respekterer fullt ut en føre var-holdning. Det er dessuten mange artige måter vi kan redusere CO2-mengden på, som er smart å gjennomføre, selv om forskerne skulle stå der om 200 år og le godt av et flertall i 2015 trodde klimaendringene var menneskeskapte.

Jeg skal nå møte sosialistene på halvveien og kommer til å skrive et brev til FrPs stortingsgruppe: Hva om vi bruker 5 milliarder kroner de nærmeste ti årene på å hjelpe israelerne med å plante mer skog? En av mange årsaker til konflikter med palestinerne er at det flytter mange israelere til Vestbredden, og de flytter fordi boligprisene er blitt astronomiske i midtre deler av Israel.  Bare 16 prosent israelere bor i Negev-ørkenen, som utgjør 60 prosent av landet. Der kunne det bodd flere om det var grønnere der.

Det andre forslaget jeg skal skrive brev om: Hver måned skades og lemlestes hundrevis av barn i Syriakonflikten. Israelerne, med sine knappe ressurser, har tatt imot 2000 syrere de har operert og gitt annen medisinsk behandling. Hva om vi bevilger en solid sum, slik at de kan hjelpe flere?
Eller er ikke menneskeverdet så viktig for syriske barn hvis det er israelere som skal hjelpe dem?

Eller er det ikke så viktig med miljøet, hvis det er i Israel som skal fange opp CO2? Er det kanskje bedre å gi pengene til helkorrupte regimer i Sør-Amerika for at de ikke skal kutte regnskog, slik vi gjør i dag?

Israelere,  israelere i Norge, alle jøder, israelvenner – og alle dere som kjemper mot den gryende antisemittismen i Norge.

Shalom!


Måtte kraften være med dere.

1 kommentar:

  1. Invester i en leilighet i Gdansk på en beleilig beliggenhet i Grano Residence-leilighetene. Invester i en leilighet i Jurata

    SvarSlett