søndag 14. april 2013

Sutrere


Mange rødrødgrønne orienterte mennesker, inkludert rødrødgrønne journalister og samfunnssynsere, har funnet opp en ny taktikk for å sverte opposisjonen i Norge. De kaller dem ”sutrere”.

Argumentasjonstaktikken er omtrent slik: Man tar for seg en regjeringskritisk uttalelse, vrir og vrenger litt på den og pøser deretter på med statistikk og fakta som skal underbygge hvor godt vi har det i Norge.  Det behøver ikke nødvendigvis være en sammenheng mellom det som kritiseres og faktaene som presenteres. Latterliggjøring er  en viktig komponent i det hele. Målet er at leseren blir sittende igjen med inntrykk av at alle som kritiserer selveste Stoltenberg enten må være dumme eller ondsinnede.

Professor Per Fugelli er blant flere som angriper ”sutrere” i en artikkel jeg har sett er mye delt på Facebook for tiden. Her latterliggjør han blant annet at FrPere som har påpekt at nordmenn dør på norske sykehus - at folk dør på sykehus burde kanskje ikke være så rart, påpeker han. Det er fort gjort å glemme hvilken sammenheng dette ble sagt i – nemlig en debatt om omorganiseringen av sykehus i Osloområdet, som blant annet førte til at en pasient tørstet i hjel – et resultat av et vanvittig dårlig organisert helsevesen.

I VG 14. April kom det frem at Norge bruker minst penger på helse i hele OECD, og at det derfor ikke er så rart vi har de køene vi har. Norge har så dyr arbeidskraft at vi får mindre helse for hver krone brukt, sammenlignet med i andre land i OECD.

Det jeg likevel reagerer mest på med  ”sutrer”-kritikken er at det å kritisere – det å påpeke svakheter og feil ved styringen av et samfunn er selve kjernen i demokratiet. Det er opposisjonens plikt å påpeke ting som er galt. Så er det opp til de som sitter med makten å forbedre det som blir kritisert. Alternativt kan de lavære  å gjøre noe, og dermed risikere å miste makten ved neste valg.

”Vi har det så godt her i landet, at jeg skjønner ikke at noen klager”-argumentasjonen bærer egentlig i seg en lett fascistisk holdning. Hvis man følger resonnementet helt ut er jo det som sies at ettersom det er mye som er bra her i landet, så skal heller ikke de tingene som opplagt ikke er bra påpekes. Ikke av noen!

Jeg mener at det som er bra i Norge ikke nødvendigvis er de rødrødgrønnes fortjeneste. En opposisjon må få utøve sin helt grunnleggende oppgave, nemlig å kritisere det de mener er feil med samfunnet. Det er på den måten vi får til endringer for å forbedre landet vi bor i. Det er rett og slett slik demokratiet fungerer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar